Több száz állás

országszerte

Álláslehetőség itthon és országhatárainkon túl is!
Szellemi vagy fizikai munka álljon Önhöz közelebb, nálunk megtalálja az ideális pozíciót!
Diákmunka keretein belül is elkezdheti a karrierépítést.

„Ne ülj otthon emelt fővel!”

Ennek az írásnak a címét az egyik kedvenc Amorf Ördögök dalomból loptam, a témáját pedig egy barátom helyzetén való tűnődés ihlette.

Arról szeretnék most írni, hogy mit tehetsz, ha hosszabb ideje nem találsz az elvárásaidnak megfelelő munkahelyet, vagy pályakezdőként -a gyakorlat hiánya miatt- nem tudsz elhelyezkedni.

Az a tapasztalatom, hogy az előbbi két esetben a legjellemzőbb reakció a düh és a dac, és amikor ez az érzelmi spirál elindul, akkor mindenki ellenséggé válik, aki a kiválasztás folyamatában szereppel bír. Ellenség a hirdetési portál, a recepciós, de mindenek felett a toborzó, és akiben ez a szemlélet kialakul, az szinte biztosan kudarcra van ítélve.

A legfontosabb felismerni, hogy ahogy gondolkodunk, az nagyon erősen befolyásolja a jövőnket, vagyis félre kell tenni a negatív érzéseket, hogy valahogy pozitívba fordíthassuk a helyzetünket.

 

Egy ritkán alkalmazott megoldás ilyenkor az önkéntes munka. Az a legjobb benne, hogy számos előnye mellett, egyáltalán nincs hátránya.

Érzékenyít, visszaadja azt az érzést, hogy hasznosak vagyunk a világ számára, tökéletes segítség kapcsolatépítésben, új készségek, képességek kifejlesztésében, egy új szerep, vagy akár új szakma kipróbálására is lehetőséget ad, nagyon jó referencia, és nem jár olyan kötöttséggel, ami akadályozna bennünket az álláskeresésben. Dióhéjban.

Miért nem gondolkodunk benne mégsem? Mert az önkéntességről alkotott képünk sokszor megtévesztő. Nem mondom, hogy egy óvoda falait és kerítését színesre festeni nem értékteremtő, vagy nem fejleszti az embert, de annyival szélesebb ez a paletta, mint ahogy sokan gondolják. Megtalálhatjuk a saját ügyünket, és tehetünk annak eléréséért, de akár olyan munkakörbe is bejuthatunk, ami korábban nem is létezett.

Szerencsére egyre több jó példát látok arra, hogy hogyan válik egy jó ügy, vagy érdekes kezdeményezés támogatása hivatássá.

Személyes tapasztalatom is van már abban, hogy hogy nőheti ki magát egy baráti jellegű szakmai tudásmegosztás egy fizető projekt szerepkörré.

A lehetőségeket keresni kell, és hagyni, hogy megtaláljanak bennünket. A titok annyi, hogy bárkivel is találkozunk, ajánljuk fel a segítségünket! Ez ad a szakmai networkingnek is tartalmat. Így lesz a kellemetlen fecsegésből egy váratlan együttműködés.

Örömmel látom azt a tendenciát is, hogy egyre inkább válik a karrierút elválaszthatatlan részévé az önkéntes tevékenység. Ma már nem siklik át senki az önéletrajz azon része felett, ahol valamilyen szervezeti tagság szerepel. Így egyébként akár a nem tervezett szünet is elrejthető a szakmai pályafutás leírásában.

A fejemet rakom rá, hogy hamarabb kap állást az, aki egy kudarcba fulladt állás után nem otthon kesereg, hanem értelmet ad a felszabadult időnek.

Ha kipróbálnád az önkénteskedést, de nem tudod, hogy merre menj tovább, nézz körül például itt: www.oka.hu, vagy egyszerűen ajánld fel szakmai tudásod és segítséged álmaid munkahelyén!


Blogok
Információk, érdekességek
a munka világából
Hasznos
Dokumentumok
Letölthető önéletrajzminták,
hasznos dokumentumok
Kérdése van?
Tegye fel!
Tapasztalt szakértőink válaszolnak.


Általános jelentkezés