Több száz állás

országszerte

Álláslehetőség itthon és országhatárainkon túl is!
Szellemi vagy fizikai munka álljon Önhöz közelebb, nálunk megtalálja az ideális pozíciót!
Diákmunka keretein belül is elkezdheti a karrierépítést.

Le a generációs sztereotípiákkal - Második rész

„Y”-osok, a „Z”-sek, meg a „babyboomerek”.

Édesapám a korrektebb körülmények, főnökök és a magasabb fizetés érdekében számos alkalommal váltott, mielőtt úgy döntött, hogy inkább a vállalkozói létet választja (részben azért, mert a három felsorolt igény nemigen akart egy munkahelyen sem együtt megvalósulni). Mai szemmel is „job hopper”-nek számítana, hát még az akkori normákat tekintve. Ő az akkori kor szemében még nagyobb lázadó volt, mint ma bármely kortársam.

A nagymamám mindig arról mesélt, hogy a pékségben a főnökének még az alapvető számításokkal is meggyűlt a baja, de engedelmeskednie kellett, mert a szocialista rendszerben nem feltétlenül az érdemek alapján dőltek el a pozíciók. Egyetértett tehát az autoritás alapú vezetési modellel?! Aligha. Ugyanakkor mások voltak a körülmények, neki korlátosabb volt az eszköztára az érdekeinek megvédésére, de ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne tette volna.

A saját szülei a „TSZ”-ek szorításából próbáltak kitörni, és az édesapja szabadidejében inkább rámás csizmákat készített, minthogy teljesen behódoljon az aktuálisan kötelező normáknak. Ez volt az ő önérvényesítése.

Az emberben eredendően megvan az igény a boldog, kiegyensúlyozott élet és az igazságos kezelésmód iránt. Ha ezeket nem kapja meg, történjen ez a munka vagy a társas kapcsolatok bármelyikének terén, akkor valamilyen módon harcolni fog értük. Ami generációról generációra változik, az az, hogy a kor éppen milyen körülményeket ad a személyes érdekek megvédésére. Maguk a körülmények befolyásolják azt is, hogy mire merünk vágyni, miről merjük azt mondani, hogy jogunk van hozzá.

Egyébként ha már körülmények: az egzisztenciális alapok például sokkal inkább befolyásolják ezt az attitűdöt, mint a kor. Egy jómódú, erős szakmai háttérrel rendelkező negyvenes férfi hamarabb fogja azt mondani, hogy ő bizony most kilép a mókuskerékből, és olyan munkát keres, amelynek értelmét is látja, mint egy 25 körüli alsó-középosztálybeli szakmunkás hölgy, aki még szabadságra is fél elmenni, nehogy elveszítse azt a bevételt, amiből ételt tesz a családja asztalára.

A munkaerőpiaci kereslet erősen befolyásolja, hogy egy adott kor emberei mekkorát mernek álmodni, mennyire mernek kiállni magukért. Aki már érzi a bőrén, hogy harc folyik a „tehetségekért”, és látja, hogy számos lehetőség közül választhat, az bátrabb lesz, akinek ellenben nehézségei voltak az elhelyezkedés során, az csendben tűr, amíg olyan igazságtalanság nem éri, amit már nem tud lenyelni, vagy amíg nem nyílnak ki számára új kapuk.

Ha holnaptól minden cég azt mondaná, hogy ő bizony csak ötven feletti munkavállalókat akar alkalmazni, akkor az ötvenes korosztály és az idősebbek nyitnák ki a szájukat, hogy minél jobb feltételeket alkudjanak ki maguknak a munkahelyeiken. A munkaerőpiac is a piaci kereskedelem alapvető szabályai szerint működik. Ha egy házat tízen akarnak megvenni, akkor az eladó jobb alkupozícióban van, és ezzel élni is fog, ha azonban képtelen eladni a házát, akkor ő válik elfogadóbbá a vevő igényeivel szemben.

Engedjük tehát el az „ipszilonozást” (pozitív és negatív értelemben egyaránt, hisz mindkettő kárt okoz), és gondolkozzunk el azon, hogy hogyan hozható létre olyan munkahely, ahol születési évétől függetlenül bárki szívesen dolgozna.

A korosztályok között húzódó feszültséget akkor fogjuk megszüntetni, ha többé nem generációkat látunk, hanem egyenrangú embereket, majd számukra olyan fair kereteket alkotunk, amelyek nem vitatható, kortól független alapokon nyugszanak (úgy mint például szaktudás, kreativitás, kollégák általi elismertség, de ezek körét talán az a legjobb, ha közösen definiálják a csapat tagjai).


Blogok
Információk, érdekességek
a munka világából
Hasznos
Dokumentumok
Letölthető önéletrajzminták,
hasznos dokumentumok
Kérdése van?
Tegye fel!
Tapasztalt szakértőink válaszolnak.


Általános jelentkezés