Több száz állás

országszerte

Álláslehetőség itthon és országhatárainkon túl is!
Szellemi vagy fizikai munka álljon Önhöz közelebb, nálunk megtalálja az ideális pozíciót!
Diákmunka keretein belül is elkezdheti a karrierépítést.

Kismamák a munka világában 2.

Rég nem működik már az egykeresős családmodell, és a nők jelentős része nem is vágyik rá. Vagy azért, mert szeretnék magukat másban is kiteljesíteni, mint az anyaság, vagy azért, mert a jelenlegi válási ráták mellett nem szívesen kerülnének olyan kiszolgáltatott helyzetbe, amilyennel egy ilyen státusz jár.

Önmagukat családbarátnak nevező cégek sem tudnak mit kezdeni azzal, hogy egy munkavállaló, akinek gyermekei vannak, bizonyos kompromisszumokat már nem tud meghozni. Neki a legnagyobb érték az idő, az idő amit a családjával tölthet. A vállalatok pedig nem szívesen osztoznak a munkavállalóik idején. A folyamatos elérhetőség, a túlórák vállalása úgy gondolják, hogy jár nekik, hisz ők munkát biztosítanak, és ha ezt nem kapják meg, akkor a dolgozók kiesnek a pozitív megítélés köréből (abból a bizonyos pixisből, ahova szinte lehetetlen visszakerülni). Problémává válnak, és elveszítik „tehetség” státuszukat. Hisz az nem lehet tehetség, akit nem tudnak azonnal bevetni bármire, aki bármikor kieshet egy óvodai betegség miatt.

Teszik ezt annak ellenére, hogy már sok éve ismerünk olyan kutatási eredményeket, amelyek bizonyítják, hogy a munkavégzéssel töltött idő és a szállított teljesítmény a szellemi feladatoknál egyáltalán nem egyenesen arányos. Legyünk őszinték, a napi nyolc-tíz órából hány órát töltünk igazán produktívan? Kettőt-hármat? Hányan vannak, akik a heti teljesítményük legnagyobb részét az otthoni munkavégzéssel töltött egy nap alatt érik el?!

Ugyanennyire kevés változás történik a szülők közös tehervállalása terén. Arról legalább még beszélünk, hogy az anyáknak hogyan tehetnénk elérhetővé valamilyen karriert, de szinte senki nem foglalkozik azzal, hogy ennek alapfeltétele volna az is, hogy a kispapák is egyenlő szerepet kaphassanak a gyermekeik nevelésében.

Rég nem működik már az egykeresős családmodell, és a nők jelentős része nem is vágyik rá. Vagy azért, mert szeretnék magukat másban is kiteljesíteni, mint az anyaság, vagy azért, mert a jelenlegi válási ráták mellett nem szívesen kerülnének olyan kiszolgáltatott helyzetbe, amilyennel egy ilyen státusz jár.

A férfiak között is egyre kisebb azok száma, aki ne érezné elfogadhatatlanul nagy áldozatnak, hogy a családfenntartás érdekében elszalasztja gyermekei fejlődésének legszebb pillanatait.

Hiszem, hogy a megoldás a dobozon kívül van, és ez az oka annak is, hogy még nem nagyon leltünk rá. Úgy tűnik, hogy hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a megszokott rendszereink között kell mozognunk, mert helytelen megkérdőjelezni azt, aminek hagyománya van. Rossz hagyomány, de hagyomány.

Remélem, hogy egyre több úttörő újító lesz, aki mer elég nagy lépéseket tenni ahhoz, hogy mások is elgondolkodjanak buta, berögzült szokásaikon.

Akkor majd jöhet a 6-6 órás családi munkavégzési modell, a sürgősségi baby sitter, a gyermekszállítási juttatás, vagy a nagyszülő pótlék.

Kérem a kisgyermekes szülöket, hogy ne fogadják el, hogy nem változtathatnak. A kínálatnál folyamatosan magasabb munkaerőpiaci kereslet előbb-utóbb elhozza azt az alkupozíciót minden piacképes munkavállalónak, hogy elmondhassa, hogy milyen feltételek mellett adja a munkaerejét, lelkesedését. Szerintem már most felismerték sokan, hogy ki kell nyitniuk a szemüket, mert ha a fiatal, fehér, egyedülálló, felsőfokú végzettséggel és magabiztos angol nyelvtudással rendelkező férfi munkavállalókra építik a működésüket, akkor hamarosan bezárhatják a boltot.

A nyitottság valódi piaci versenyelőny minden munkáltató számára, és most még csak a toborzási szempontokat emeltem ki, pedig számos további indoknak is volna itt helye! Talán majd egy következő cikkben ezekről is elmondom a tapasztalataimat...


Blogok
Információk, érdekességek
a munka világából
Hasznos
Dokumentumok
Letölthető önéletrajzminták,
hasznos dokumentumok
Kérdése van?
Tegye fel!
Tapasztalt szakértőink válaszolnak.


Általános jelentkezés