Több száz állás

országszerte

Álláslehetőség itthon és országhatárainkon túl is!
Szellemi vagy fizikai munka álljon Önhöz közelebb, nálunk megtalálja az ideális pozíciót!
Diákmunka keretein belül is elkezdheti a karrierépítést.

Kismamák a munka világában 1.

Félek, hogy sokan vannak, akik szerették a munkájukat, és nagyon keményen dolgoztak a karrierjük építésén, minden százaléknyi béremelésért komoly teljesítményt tettek le az asztalra, de gyermekük mellett nem folytathatják ott, ahol abbahagyták. Butábbak lettek? Lustábbak?

Aki olvasta már cikkemet, az tudja, hogy szinte mindig valamilyen személyes élmény ihleti az írásaimat.

A legfrissebb ilyen benyomás a vasárnapom. Az egyik legjobb barátnőmmel és a tüneményes kislányával töltöttem.

Néhány hónapja egy kedves vidéki városban élnek, miután a férjével úgy döntöttek, hogy családként ott telepednek le.

És ez hogy kapcsolódik a munka világához? A barátnőm pályamódosításán keresztül.

A barátnőm, nevezzük Zsuzsinak, a kislánya születése előtt egy multinacionális nagyvállalatnál büszkeségre okot adó karriert futott be, középvezetőként érte a nagy hír, hogy babát vár.

Ez eddig egy szép történet, nemde?! Ami engem aggaszt, az az a tény, hogy „Zsuzsi” mindig is úgy gondolta, hogy a vállalati karrierje addig tart majd, amig családot nem alapít. Objektív szempontok alapján elmondható, hogy a munkáltatója a hazai piacon a családbarátabbak, rugalmasabbak, emberibbek közé tartozik, mégis elképzelhetetlen volt számára, hogy a pozíciója és a régóta várt anyai szerep egyeztethető legyen.

 

Kifejezetten szomorúnak tartom, hogy a HR szakma, és a vezetők unalomig emlegetik a „harc a tehetségekért” fogalmat, és egész rendezvényeket, meg sok pénzt szentelnek annak a kihívásnak, hogy hogyan vonzzák be a tehetséges fiatalokat, miközben nem veszik észre, hogy „Zsuzsi”, aki bizonyítottan tehetséges, lojális tagja a vállalatnak, épp most sétál ki az ajtajukon. A szülési szabadsága után nem fog visszamenni, és magával viszi a tudását, elkötelezettségét és tapasztalatait. A jelenlegi munkáltatója talán azt sem tudja, hogy már nem Budapesten él. Elveszítették őt.

„Zsuzsi” nem az egyetlen barátnőm, aki a kislánya alvóidejét arra használja, hogy vállalkozói, rugalmas jövőjét felépítse. Nem ő az egyetlen közép- vagy felsővezető sem.

Természetesen erős bennük a szakmai érdeklődés a kidolgozás alatt álló szabadúszó projekt iránt, de legalább ennyire motiválja őket egyfajta kényszer, hogy alternatívát építsenek a bevételszerzésre. Egy alternatívát a fent-nem-tartható vállalati munkakörre...

Aki kicsit nyitva tartja a szemét, láthatja, hogy gombaként nőnek ki az anyavállalatok a munkaerőpiac korábban aktív női szereplői közül. Csodálom ezeket a hölgyeket, Gazdagmami, Mommy Mia csapat, csak két példa a sok száz (talán ezer) közül, de nem hagy nyugodni az érzés, hogy nem mind örömükben léptek a vállalkozói pályára. Félek, hogy sokan vannak, akik szerették a munkájukat, és nagyon keményen dolgoztak a karrierjük építésén, minden százaléknyi béremelésért komoly teljesítményt tettek le az asztalra, de gyermekük mellett nem folytathatják ott, ahol abbahagyták. Butábbak lettek? Lustábbak?

Biztosan nem, sokuknak nem volt más választásuk. Ha anyák akarnak lenni, akkor alapjaiban kell változtatniuk az életükön, mert a cégek, amelyeknél dolgoztak, nem sokat változtatnak az ő érdekükben (ami nyilván közös érdek lenne).

 

Egy hét múlva jön a folytatása a cikknek, továbbvisszük ezt a sokakat érintő gondolatmentetet!


Blogok
Információk, érdekességek
a munka világából
Hasznos
Dokumentumok
Letölthető önéletrajzminták,
hasznos dokumentumok
Kérdése van?
Tegye fel!
Tapasztalt szakértőink válaszolnak.


Általános jelentkezés