Több száz állás

országszerte

Álláslehetőség itthon és országhatárainkon túl is!
Szellemi vagy fizikai munka álljon Önhöz közelebb, nálunk megtalálja az ideális pozíciót!
Diákmunka keretein belül is elkezdheti a karrierépítést.

„Ikigai” – az ok, amiért felkelsz reggelente

Japában általában, de Okinawán különösen magas az átlagéletkor, illetve sokkal magasabb az aktívan töltött időskori évek száma is. De miért?

Egy barátom nemrégiben a figyelmembe ajánlott egy Harvard Business Review cikket, ami elolvasva nagy hatást gyakorolt rám, illetve elgondolkodtatott pár dolgon.

A cikket itt találjátok: https://hbr.org/2016/04/why-retirement-is-a-flawed-concept

A nyugdíj koncepcióját kérdőjelezi meg, és egy National Geographic kutatással támasztja alá az állítást.

Japában általában, de Okinawán különösen magas az átlagéletkor, illetve sokkal magasabb az aktívan töltött időskori évek száma is.

Amikor pár éve az országban jártam, ez nekem is feltűnt. Van egy nagyon erős emlékem egy idős hölgyről, akivel a kyotoi városi turistajáraton találkoztam, és elegyedtem szóba. Szellemileg friss és közvetlen volt, és miközben számos tippet adott, hogy mit nézzünk meg szeretett szülővárosában, azt is elmesélte, hogy ő éppen hol járt városnézőben, és hogy hova megy a következő hetekben.

Sokat gondolkodtam, hogy miért láttam őt annyira másnak, mint a hazai időseket. Akkor arra gondoltam, hogy biztosan a szoros családi kapcsolatok, és az időseket övező nagyfokú tisztelet jelenthetik a titkot.

A fenti cikk ezt részben meg is erősítette, de a speciális étkezési szokásokon kívül még egy kardinális különbségre mutatott rá.

Okinawán nem ismerik a nyugdíj intézményét, nincs is olyan szó, ami a munka teljes abbahagyását leírná.

Míg a nyugati társadalom valamikor kialakította azt a nézetet, hogy azért dolgozunk, hogy majd a nyugdíjas éveinket boldog tétlenséggel tölthessük, addig a japánok megkeresik az örömet a munkában, és fenntartják azt az okot, ami miatt reggelente érdemes felkelniük.

Ez a motiváció értelmet ad a mindennapjaiknak, így szinte észrevétlenül öregszenek meg, és mindaddig aktívak, amíg az egészségük engedi. Számukra tehát ez az ok, amiért reggelente felkelnek, vagyis japánul az „ikigai” az élet vize.

Visszatérve a cikkre tehát, az író kimondja, hogy téves az a feltételezés, hogy az ember arra vágyik, hogy ne csináljon semmit. Arra vágyunk, hogy szeressük, amit csinálunk, és akkor nem kell előle nyugdíjba menekülnünk. Maximálisan egyetértek.

A gondolatot továbbvittem, és arra jutottam, hogy talán ez a fajta gondolkodás jellemző a fiatalabb generációkra is, és nem azért, mert ahogy a sztereotípiák megfogalmazzák követelőzőek és nárcisztikusak, hanem mert tisztában vannak azzal, hogy az a fajta elégtétel, amivel a nagyszüleiket kábították, hogy ha most keményen dolgoznak, akkor majd rendes nyugdíjuk és boldog öregkoruk lesz, számukra már akkor sem valószínű, hogy elérhető, ha elhiszik, hogy ez a kiegyensúlyozottság receptje.

A politikát teljesen félretéve is egyértelmű, hogy a társadalom öregszik, így egyre többen lesznek az eltartottak, és egyre kevesebben az eltartók. Aki pedig ezt lefordítja a saját életére, az egyre fontosabbnak tartja, hogy az a munka, amivel talán haláláig tölti majd az ideje nagyobb részét, valamilyen formában örömöt okozzon neki. Mindemellett az is látszik, hogy egyre többen keresik azt a fajta egyensúlyt, ahol a munka úgy tud szerves része lenni az életüknek, hogy nem uralja minden percüket, és nem áll ellentétben személyes értékeikkel.

Nem véletlen, hogy a szabadúszók száma az elmúlt években intenzív növekedésnek indult, miközben egyre többen keresnek olyan munkát is, amely társadalmi problémák megoldását tűzte ki célul.

Véleményem szerint ez a tendencia egyre inkább erősödik majd, és táptalaja lesz azoknak az újításoknak, amik az élet minőségének javítását helyezik majd középpontba, így teremtve egy szebb, tartalmasabb jövőt.

Mindaddig azt javaslom, hogy gondolkozzatok el, hogy meg tudjátok-e fogalmazni, hogy mi a ti „ikigai”-otok? Ha igen, akkor már egy nagy lépéssel közelebb álltok egy hosszú, örömteli életúthoz.


Blogok
Információk, érdekességek
a munka világából
Hasznos
Dokumentumok
Letölthető önéletrajzminták,
hasznos dokumentumok
Kérdése van?
Tegye fel!
Tapasztalt szakértőink válaszolnak.


Általános jelentkezés