Több száz állás

országszerte

Álláslehetőség itthon és országhatárainkon túl is!
Szellemi vagy fizikai munka álljon Önhöz közelebb, nálunk megtalálja az ideális pozíciót!
Diákmunka keretein belül is elkezdheti a karrierépítést.

Alternatív könyvajánló: Szemléletváltás, a siker új pszichológiája

A korábbiakban többször említettem, hogy a munkában és bevételben szegény, időben gazdag periódusokat sokszor töltöttem különböző szakmai jellegű eseményeken.

 

A jelen gondolkodásmódomat jelentősen alakító „szemléletváltással” is egy ilyen eseményen, egy coach csapat ingyenes nyílt napján ismerkedtem meg. Carol Dweck kutatásainak eredményeiből itt csak egy rövid ízelítőt kaptam, mégis azonnal megragadott az elmélet tiszta logikája.

Carol a Stanford Egyetem pszichológia professzora, és életének jelentős részét töltötte annak kutatásával, hogy miért lesz valaki sikeres, míg más nem. Célzottan foglalkozott azzal a kérdéssel is, hogy vajon a veleszületett tehetség, vagy a befektetett munka, a szorgalom e a döntő faktor a kiemelkedő teljesítmény felé vezető úton?

Tapasztalataiból könyvet írt, melynek címe „Szemléletváltás, a siker új pszichológiája”, és talán nem árulok el túl nagy titkot, ha azt mondom, hogy írása az emberi fejlődési képesség korlátlanságának bizonyítéka.

A magyar nyelvű változat kiadásának apropójából hozzánk is ellátogatott, és telt ház mellett tartott előadást életművéről.

A rendezvényt a HVG szervezte, hisz a könyv is a HVG Könyvek sorában jelent meg. Ezt azért emelem ki, mert az általuk elérhetővé tett szakkönyvek között számos olyan van, amely megéri az olvasást. Szívből ajánlom, hogy forgassátok őket, hisz soha nem lehet tudni, hogy mely sorok között találjátok meg a választ egy benneteket érintő kérdésre, problémára, dilemmára.

Visszatérve az előadáshoz, számomra ez volt az év legmeghatározóbb élménye. Úgy ültem le a székemre, hogy már nem volt ismeretlen az, amiről hallani fogok, mégis megfordult velem a világ a következő órákban. Felismerések és válaszok ostromát éltem át.

Megértettem, hogy miért volt a német nyelv gyerekkori sikereim legfőbb témája, hogy miért kellett puskáznom abból a tárgyból, amit a legjobban szerettem, és miért romlottak el a jegyeim, miután egyszer megszégyenített a tanárom emiatt. Ma már tudom, hogy miért rettegek attól, hogy mások előtt folytassam a sport bármely formáját, és hogy miért tette egy korábbi vezetőm működésképtelenné a saját managementjét.

Minden mögött megjelentek a fejlődési és a rögzült szemléletmód mintái. Ugyan remélem, hogy magatok is elolvassátok majd a könyvet, kicsit azért elmagyarázom, hogy a saját példáim hogyan mintázzák a különböző szemléletmódokat.

A német azért lett az erősségem, mert az alsós tanárnőm folyamatosan lelkesített, megerősített, hitt bennem, fejlődésre sarkalt, és elhitette velem, hogy képes vagyok akármilyen magas szintre emelni a tudásomat. Ő fejlődési szemlélettel, fejlődési szemléletre nevelt.

Mindeközben a tesiórák egy kislánykori balesetet követően a megaláztatás folyamatos színterévé váltak. Alig nyolc évesen súlyos lábtörést szenvedtem egy autóbalesetben, ami miatt nagyjából egy évre estem ki az órákról, és amikor újra kezdhettem a normál órákon való részvételt, gyakorlatilag mindig a leggyengébben teljesítők között voltam. Empátiában gyenge tanáraim nem felejtették el ezt kellő gyakorisággal kinyilatkoztatni, és emlékeztetni rá, hogy én soha nem leszek csúcssportoló. Ők rögzült szemléletmódot képviseltek, és sajnos így tettek engem is rögzült szemléletűvé a sporttal szemben. Elérték, hogy kerüljem a kihívásokat, hisz azok garantáltan kudarchoz vezetnének, és elérték azt is, hogy még 30 évesen is izzadó tenyérrel menjek be az edzőterembe.

Mindezt azért mesélem el, mert egyrészt remélem, hogy lesz majd más is, aki a könyv hatására újragondolja, hogy valójában mire képes, hol vannak a korlátai, másrészt azért, mert legalább ennyire fontos, hogy felismerjük, hogy ahogy ránk hatással vannak mások szavai, úgy vagyunk mi is hatással mindenkire, akinek, vagy akiről véleményt mondunk.

A szó lehet „veszélyes fegyver” (ahogy egy kedvenc reggae dalom is megénekli), és pozitív változások előmozdítója egyaránt. Fontos tehát, hogy felelősséggel használjuk. Carol történetei nekem sokat segítettek abban, hogy hogyan mozdítsam elő azt a fejlődést, amit szeretnék megélni. Remélem nektek is hasznotokra válnak majd a munkában, a gyereknevelésben, a párkapcsolatban és az élet minden egyéb területén.


Blogok
Információk, érdekességek
a munka világából
Hasznos
Dokumentumok
Letölthető önéletrajzminták,
hasznos dokumentumok
Kérdése van?
Tegye fel!
Tapasztalt szakértőink válaszolnak.


Általános jelentkezés