Több száz állás

országszerte

Álláslehetőség itthon és országhatárainkon túl is!
Szellemi vagy fizikai munka álljon Önhöz közelebb, nálunk megtalálja az ideális pozíciót!
Diákmunka keretein belül is elkezdheti a karrierépítést.

A pénz nem boldogít

Akkor ne is legyen szempont a pályaválasztásnál?!

Februárban édesanyám megosztott a Facebookon egy videót. Alan Watts motivációs beszéde volt csodás képekkel aláfestve, amiben arról beszélt, hogy ő milyen pályaválasztási tanácsokat szokott adni a hozzá forduló diákoknak.

A három perces videót itt találjátok: https://www.youtube.com/watch?v=t7TZE_97H50

Most nézzétek meg!

Megvolt?

Akkor folytatom.

Mit gondoltok a hallottakról?

Engem mélyen elgondolkodtatott. Egyrészt inspiráló az idealizmusa, és magam is igyekszem gyakorolni a pozitív gondolkodást, másrészt azt tapasztalom, hogy a valóság azért nem ilyen egyszerű.

Ha most megkérdeznék 100 embert arról, hogy mivel foglalkozna, ha nem számítana a pénz, és a kapott válaszokat összehasonlítanám a magyar munkaerőpiac 100 legkeresettebb munkakörével, akkor attól tartok nem lenne túl nagy az egyezés.

Alan kijelentése, miszerint csak azt kell megtalálnunk, amit igazán szeretünk, és akkor úgyis megleljük a módot, hogy elegendő pénzt keressünk vele, szerintem kihagy egy nagyon fontos szempontot, ez pedig az idő. Magával az állítással többé-kevésbé egyet tudok érteni, de a fiatal generációk már nem biztos, hogy rendelkeznek a türelemmel, hogy kivárják, míg az állítás beigazolódik.

A kitartás hiányának van egy ennél prózaibb oka is, mégpedig az, hogy senki sem szeretne hivatásának élve türelmesen éhen halni.

Jelenleg többen is vannak a környezetemben, akik valódi hivatásukat keresve, vagy annak élve, küzdenek komoly anyagi gondokkal. Nem látom őket boldognak. A pénztelenség nem kisebb teher, mint egy olyan munkakör, amiben nem tudjuk megvalósítani önmagunkat.

Abban hiszek, hogy mint oly sok más területen, itt is az egyensúly a fontos. Az ember igényeit egy valódi hivatás sem képes teljes egészében kielégíteni. Mindannyian vágyunk más örömökre is az életben, és az esetek egy jelentős százalékában ezek megélése pénzbe kerül. Azt a harmóniát kell megtalálnunk, ahol képesek vagyunk teljes életet élni. Ahol nem viszolygunk attól, hogy bemenjünk a munkahelyünkre, de nem is kell kihagynunk a vágyott sörözést a barátainkkal azért, mert már nem fér bele a havi költségvetésbe.

Fontos, hogy stratégiában gondolkozzunk. A fenti állapotot szinte lehetetlen egy lépésben elérni, ezért képeseknek kell lennünk kompromisszumokra az úton. Mint a sakkban, úgy kell itt is mindig a következő lépésre koncentrálnunk, miközben szem előtt tartjuk a távlati céljainkat. A sakk azért is jó példa, mert az ellenfél lépései bármely pillanatban arra kényszeríthetnek, hogy újratervezzük az utat, általában ez igaz a való életre is. Talán annyi a különbség, hogy a valóságban a cél sem konstans. Változik, alakul, a tapasztalatok által kristályosodik ki. Mindeközben fejlődik az önismeret, és egyre könnyebb lesz megfogalmazni, hogy abban az adott életszakaszban mit jelent számunkra a teljes élet.

Ne szégyelljük bevallani, és kimondani, hogy a boldogságunk eléréséhez bizony pénzre is szükségünk van. Lehet úgy is értéket teremteni a munkánkkal, hogy közben nem kell nélkülöznünk, és ez jó. A lényeg az egyensúly.


Blogok
Információk, érdekességek
a munka világából
Hasznos
Dokumentumok
Letölthető önéletrajzminták,
hasznos dokumentumok
Kérdése van?
Tegye fel!
Tapasztalt szakértőink válaszolnak.


Általános jelentkezés