Több száz állás

országszerte

Álláslehetőség itthon és országhatárainkon túl is!
Szellemi vagy fizikai munka álljon Önhöz közelebb, nálunk megtalálja az ideális pozíciót!
Diákmunka keretein belül is elkezdheti a karrierépítést.

A legtutibb tipp álláskeresőknek

Az elmúlt években számtalan cikk jelent meg azzal a céllal, hogy segítse az álláskeresést, állásinterjúzást. Feltételezem te is olvastál már hasonlókat, ha rákattintottál erre a címre.

Azért gondolom, hogy mégis tudok újat mondani, mert az amit tanácsolni fogok, sokak szemében még forradalmi megközelítésnek tűnhet.

Felejtsd el a tippeket, a sablonválaszokat, légy önmagad, ne akarj mindenáron megfelelni! Ne hagyd, hogy téged is bedaráljon az a hazugságra épülő gépezet, ami sokak munkahelyi és közvetve magánéleti elégedetlenségét okozza!

Ki jár jól, ha az interjún mást próbálsz eladni, mint aki vagy? Te valószínűleg nem, mert ha fel is vesznek, akkor sem olyan feltételekkel, amikre vágynál. A vállalat sem, mert ha alkalmaz, akkor meglehet, hogy olyan feltételezések alapján teszi, amikről előbb-utóbb kiderül, hogy tévesek, és így problémává válsz a szemében, esetleg már a próbaidő alatt elküld.

Az is egy opció, hogy faramuci módon azért nem kapod meg az állást, mert ugyan szakmailag megfelelő voltál, mégis annyira próbáltál megfelelni, hogy sikeresen rejtettél el mindent, ami egyedivé, megjegyezhetővé tehetett volna. Példaként egy olyan vezetőt idézek, akinél számos jelentkező hasonló okokból bukott el. „Nem volt meg benne az X-faktor” – ezt mondta, ha nem volt konkrét kifogása, mégsem érezte magát meggyőzve. Ugyanezt a vezetőt egy kolléganő egy recepttel vette le a lábáról, és így nyerte el az áhított munkakört (nem szakácsként).

A kiválasztás egy nagyrészt szubjektív folyamat. Objektív szempontok juttatnak el az önéletrajztól az interjúig, de a személyes találkozáson már nem kerülhető ki az emberi szempont, és ez azért jó, mert a munka során sem. Ha a leendő főnöködnek például nem tetszik, hogy emlékezteted valakire, akit nem kedvel, akivel rossz élménye volt, akkor meglehet, hogy jobb, ha nem dolgoztok együtt a jövőben, mert a negatív asszociáció miatt igazságtalan hátránnyal indulnál (akkor is, ha ez nem tudatos nála). Ugyanígy lehet, hogy egy másik vezető azért téged választ a 3 legjobb pályázó közül, mert kell egy kapus a céges csapatba, és te történetesen focizol.

Amikor elmész a boltba, és veszel egy almát, akkor te is hasonlóan működsz: megnézed a kínálatot, végigpásztázod a színeket, beszívod az illatokat, kiválasztod a kedvenc fajtádat, megnézed az árakat, majd a prefernciáid és a pénztárcád adta lehetőségek alapján kiválasztod azokat a gyümölcsöket, amik ránézésre a legjobban passzolnak a te „finom alma” képedbe.

A példa csupán annyiban tér el attól a változástól, amit ezzel az írással szeretnék elérni, hogy egy fair világban már nem egyoldalú a döntési folyamat. Egy állásinterjú tehát nem más, mint egy üzleti tárgyalás, ahol a két fél a közösen kedvező megoldást, metszetet keresi, és akkor születik egyezség, ha ezt megtalálják. Ez pedig gyakorlatilag lehetetlen kölcsönös őszinteség nélkül.

Utopisztikusnak tűnhet amit írtam, de elég sokszor ültem már ahhoz az asztal mindkét oldalán, hogy tudjam, hogy ez az egyetlen fenntartható út.

Ha gyorsan van szükséged pénzre a megélhetéshez, akkor vállalj munkát az interneten, vagy a sarki kocsmába ugorj be mosogatni, de ha tartós állást keresel, esetleg hivatást, akkor tiszteld meg magad azzal, hogy átgondolod, hogy mire vágysz, hogy mi tesz boldoggá, és keresd meg! Biztosan kötnöd kell majd kompromisszumokat, mert álomállás nem létezik, de a számodra megfelelő környezet biztosan.

Egy próbát megér, nem?!


Blogok
Információk, érdekességek
a munka világából
Hasznos
Dokumentumok
Letölthető önéletrajzminták,
hasznos dokumentumok
Kérdése van?
Tegye fel!
Tapasztalt szakértőink válaszolnak.


Általános jelentkezés